De tulou woningen in Fujian

DSC04053

Tulou

Een paar honderd jaar geleden bouwden de mensen in dit deel van de provincie Fujian grote familiewoningen. In zo’n wooncomplex leefden dan grote aantallen mensen samen. Het was een verdediging tegen roversbenden en wilde dieren. Zo’n complex wordt een tulou genoemd.

Ik schreef me in op een volledig verzorgde tulou-reis, hotels, maaltijden, entree en een gids.

Het werd een interessante reis. Niet alleen de tulou, maar ook het reizen over het platteland.

De tweede avond vroeg de gids me of ik niet eens bij hem thuis wilde komen eten. En natuurlijk wilde ik dat. Hij haalde me op bij m’n hotel in een grote 4wheel drive en we reden langs smalle bergweggetjes naar een dorp. Z’n huis was gloednieuw, dus ik denk dat hij er ook een beetje mee wilde pronken.

DSC04059

Hij kookte zelf de maaltijd, en goed ook. Heel bijzonder was ook zijn huisgestookte baijiu, jenever. Die was zo bijzonder en zo goed dat we er eigenlijk misschien wel een beetje te veel van hebben gedronken. Nadat de kleine naar bed was, deed z’n vrouw niet voor ons onder. Het werd best wel een lollige boel met heel veel eeuwige en altijddurende vriendschap tussen Nederland en China

Een beetje katerig werd ik ’s morgens wakker. Mijn nieuwe vrienden hadden een tas klaargemaakt met veel verschillende soorten thee en een limonadeflesje eigengemaakte jenever…..

Ik had weer eens geen cadeautje bij me……

DSC04081