In Xiamen

IMG_0228Ik ben nu weer terug in Xiamen, de stad waar ik deze reis ook ben begonnen.

Op de foto zie je het immense beeld van Zhengchenggong. Wij kennen die natuurlijk beter als Koxinga, waar de meneer op de basisschool zo’n spannende piratenverhalen over kon vertellen. Voor ons, Nederlanders, was hij een piraat, voor de Chinezen is hij een nationale held.

De VOC had in de zeventiende eeuw Taiwan in bezit gekregen en maakte er een bloeiende kolonie van. De koppensnellende inboorlingen werden in bedwang gehouden, de moerassen werden gedempt en boeren van het Chinese vasteland werden naar de kolonie gelokt met belastingvoordelen.

Intussen vond in China een wisseling van dynastie plaats. De nieuwe dynastie, de laatste  keizerlijke dynastie in China, ondervond aanvankelijk nog veel weerstand van o.a. Zhengchenggong. Deze wilde Taiwan gebruiken om van daaruit uit de oude dynastie te verdedigen en terug aan de macht te brengen.

Al is hij dan een nationale Chinese held, als generaal kun je hem echter niet echt geslaagd vinden. Hij landde met ongeveer 30.000 (!!) soldaten in Taiwan om de 2000 VOC’ers te verjagen. En daar deed hij dan ook nog eens een jaar of 2 over. De Nederlanders verlieten tenslotte het eiland met slaande trom en wapperende vaandels.

Over deze kant van het verhaal vind je in het museum over deze held niks terug.

Xiamen zelf heeft nog veel zuid-Europese trekjes. Sommige gevels hebben een mediterrane architectuur.

Het eten in een havenstad is vooral seafood, maar het is voor mij lang niet altijd duidelijk wat ik nou eigenlijk aan het eten ben……, maar lekker !!!!!

DSC04012 DSC04006 DSC04007 DSC04008 DSC04011 DSC04009

2 gedachten over “In Xiamen

Reacties zijn gesloten.