Spruitjessoep, aardappeltaart met boonen, opgevulde koekjes

Spruitjessoep
• Aardappeltaart met boonen
• Opgevulde Koekjes
Spruitjessoep
3 liters water, een portie spruiten (0.50 Bfr)
6 aardappelen, 1 lepel bloem (0.30 Bfr)
30 g vet, specerijen (0.40 Bfr)
Duur der bereiding: 1 uur
Laat spruitjes en aardappelen malsch worden; plet door den teems, doch houd eenige spruitjes geheel. Zet de soep terug op de kachel, meng I lepel bloem met 1 lepel vet goed dooreen, doe er stilaan water bij en giet alles in den soep, voeg er nog zout en peper bij, alsook de geheele spruitjes. Als men tevens ook spruitjes klaar maakt, neemt men de losse en de bladjes voor de soep, en de andere voor groente. Men kan er ook broodkorstjes indoen bij het opdienen.

€Aardappeltaart met boonen
1 I/2 Kg aardappelen (0.24)
~,4 liter boonen, kruidnoot, 1 ei (1.70 Bfr)
30 gr vet, of margerin, peper, zout (0.38 Bfr)
t/í liter melk of boonennat (0.30 Bfr)
Duur der bereiding: 11/2 uur
Laat aardappelen en boonen afzonderlijk malsch koken. Plet de aardappelen, voeg er vet, zout, peper, kruidnoot, boonwater of 1/4 liter melk bij, soms één ei of twee. Doe de paat in een pari of vuurvaste schotel, leg er de boonen onder of midden in, vul dan voort aan. Doe er eenige stukjes natuurboter op en laat in den oven bruinen. Men mag er ook een gerapste beschuit op strooien om er een schoon uitzicht aan te geven.

Opgevulde koekies
100 gr bloem, 5 gr gist of een koffielepel bakpoeder (0.30 Bfr) 1 lepel suiker, 2 1/2 gr zout (0.10 Bfr)
1 ei, 45 gr boter (1.35 Bfr)
worstenvleesch of room of gelei (0.47 Bfr)
Duur der bereiding: 1 uur
Laat de gist smelten in wat warm water; klop het eiwit in sneeuw. Doe de bloem, het ei, de boter, de gist, de suiker samen in een kom en maak er een deeg van. Rol het deeg uiteen op 1/2 cm dikte, snijd er ronden uit (met het scheel van een doos). Leg er gelei of room, worstenvleesch enz op. Maak de boorden nat, vouw het deeg toe en maak de eene helft op de andere vast.
Men kan ook vierkanten snijden

Totale kosten: 6.04 francs